Skip to content

Uitgebreide historiek

De geschiedenis van de NVSG gaat terug tot 1927, en daarmee is onze vereniging de oudste Rotary organisatie in België. De idee ontstond op de Internationale Rotary Conventie van 1927 in Oostende; Koning Albert 1, erelid van Rotary Club Chicago (club nr 1), was op de Conventie aanwezig. Op aangeven van Dr Douriet van de Club van Charleroi heeft de koning de wens geuit dat Rotary  een initiatief zou nemen om iets te doen aan het lot van kinderen met een beperking.

Op 25 april 1931 werd onze organisatie in Brugge opgericht door de Belgische Rotary Clubs, onder de naam “Vereniging voor steun aan kreupele kinderen”.  De oprichtingsacte werd ondertekend op het kantoor van Notaris Henri Fraeys de Veubeke door veertien Rotariërs uit respectievelijk Antwerpen, Brugge, Gent, Heusden, Ixelles, Liège, Marcinelle, Morlanwé, Oostkamp, Oostende, Rixensart en Tienen.

Op dat ogenblik was onze vereniging de enige  die op gestructureerde manier hulp bood aan gehandicapte kinderen.  De stap naar steun voor volwassen gehandicapten volgde snel daarna. Arthur Regniers van RC Charleroi werd de eerste voorzitter.

Oorspronkelijk werden vooral individuele dossiers gesteund, voor kosten die door geen enkele instantie vergoed werden. In de periode van 1931 tot 1952 werden honderden individuele personen met een beperking financieel ondersteund door de NVSG, op dat ogenblik gehuisvest in de gebouwen van de firma Regniers.

Vanaf 1952 werd, onder het voorzitterschap van Jean Regniers (zoon van medestichter Arthur Regniers), de brug geslagen naar “Rehabilitation International”, een vzw die zich wereldwijd inzet voor de integratie van Gehandicapte personen. Jean Regniers was van 1968 tot 1973 voorzitter van deze organisatie.

Waar de NVSG oorspronkelijk vooral actief was in de ondersteuning van praktische verbeteringen van de levensomstandigheden van gehandicapten werd vanaf 1976, onder impuls van Past Gouverneur Georges Henry, een extra dimensie toegevoegd: gericht wetenschappelijk onderzoek en aandacht voor het voorkomen van handicap.

De  50ste verjaardag van de NVSG werd in 1981 met de gepaste luister gevierd. De ceremonie werd bijgewoond door koningin Fabiola en door de President van Rotary International.

In de jaren tachtig  van vorige eeuw werd de focus verlegd van steun aan individuele personen naar samenwerking met organisaties die ijveren voor een betere leefwereld voor gehandicapten.

De eeuwwisseling bracht de doorbraak van nieuwe technologieën, met onze eerste website, en met meer aandacht voor ‘public relations’ en openheid naar de buitenwereld.

De 75ste verjaardag van de NVSG werd plechtig gevierd met een academische zitting in Oostakker op 18 november 2006, met een overzicht van recente verwezenlijkingen een blik op ‘de NVSG van morgen’. Deze samenkomst was de voorloper van onze jaarlijkse  NVSG Ontmoetingsdag, ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige conferentie rond een actueel thema, een ontmoetingsplek en bron van inspiratie voor Rotariërs uit alle districten. Sinds 2006 werkten veertien lokale Rotaryclubs mee aan de organisatie van onze  NVSG-ontmoetingsdagen (Liège (2x), Antwerpen, Charleroi, Tessenderlo (2x), Namur, Menen, Verviers, Leuven, Tournai, Watermael-Boitsfort en Aalter) . In 2020 werd het momentum grondig verstoord door de Covid-19 pandemie, maar ondertussen zijn de voorbereidingen van de vijftiende Ontmoetingsdag in Nijvel in volle gang.    

De grondslag voor de huidige structuur en strategie van de NVSG werd vanaf 2008 gelegd onder het voorzitterschap van Fernand Van Hees en Frans Debaene van RC Gent Noord. De beschikbare middelen werden geheroriënteerd, enerzijds naar concrete sociale projecten van Rotary clubs in het ganse land, anderzijds naar eigen initiatieven rond thema’s die de mogelijkheden van één of enkele clubs overstegen. Van 2015 tot 2020 werd deze strategie onder het voorzitterschap van André Oeyen (RC Tessenderlo) verder uitgebouwd en in de praktijk gebracht.

Vandaag streeft de NVSG meer dan ooit naar samenwerking. Samenwerking met onze Rotary clubs die met glans de rol vervullen van onze ‘ogen en oren’ op het terrein, en die met hun kennis van de  lokale noden zorgen voor een optimale besteding van onze middelen.  Vanaf 2015 worden jaarlijks meer dan vijftig projecten ondersteund, met een budget van 150.000 €. Samenwerking ook met kleinere vzw’s die prachtig werk verrichten, maar zelf niet de middelen en de contacten hebben om hun lokale activiteiten geografisch op te schalen. De NVSG helpt hen met extra middelen, maar ook met waardevolle contacten in Rotary clubs verspreid over het ganse land.

De NVSG zou nooit  zijn ambities kunnen waargemaakt hebben zonder de financiële steun zowel  van talloze Rotariêrs als van milde schenkers die ons belangrijke legaten toevertrouwden.  Onze dank gaat naar iedereen die zich in het verleden ingezet heeft om de NVSG mee vorm te geven.  De  leden en bestuurders van de NVSG hopen van ganser harten dat alle Rotariërs in de toekomst zulle blijven samenwerken om dit prachtige menselijk initiatief verder te zetten.